lördag, augusti 23, 2008

Fått detta på mailen!

Här kommer en faktauppsats om kor, skrivet av en mellanstadieelev. Jag skrattade så jag grät.

Historian om kon!
Kon är ett husdjur. Men den finns också utanför huset. Och den lever ofta på landet, men det kommer också in till staden, men bara när den ska dö. Det bestämmer den inte själv. Kon har sju sidor. Den översta sidan - Den nedersta sidan - Den främre sidan - Den bakre sidan - Den ena sidan - Den andra sidan och den invändiga sidan.
På den främre sidan sitter huvudet, och det är för att hornen ska ha något att sitta fast på. Hornen är av horn och dom är bara till prydnad. Dom kan inte röra på sig, men det kan öronen. Dom sitter på sidan av hornen.
Kon har två hål framme i huvudet. Dom kallas ko-ögon. Kons mun kallas för mule. Det är nog för att den säger mu. På bakersta sidan sitter svansen. Den använder den för att jaga bort flugor med, så att dom inte ramlar ner i mjölken och drunknar.
På den översta sidan, och den ena sidan och den andra sidan är det bara hår. Det heter ko-hår och har alltid samma färg som kon.Färgen på kon heter kulör.
Den nedersta sidan är den viktigaste för där hänger mjölken. Och när mjölkerskan öppnar kranarna så rinner mjölken ut.När det åskar blir mjölken sur, men hur den blir det har jag inte lärt mig ännu.
Kon har fyra ben. Dom heter ko-ben. Dom kan också användas till att dra ut spikar med. Kon äter inte så mycket, men när den gör det så äter den alltid två gånger. Dom feta korna ger helmjölk. När kon är dålig i magen ger den ost. I osten är det hål, men hur den gör hålen har jag inte lärt mig ännu.
Kon har god luktsans. Vi kan känna lukten av den på långt håll. Kons valpar heter kalvar. Kalvens pappa heter tjur, och det gör kons man också. Tjuren ger inte mjölk och är därför inte ett däggdjur. Den som kommer och hämtar kon när den blir gammal heter ko-fångare. Den sitter ofta framme på bilar. Så blir kon slaktad, man häller mjölkeni tetror som vi kan köpa i affären.
Kons fyra ben skickas till snickaren, det kallas återanvändning. Som man kan se är kon ett väldigt nyttigt djur, och därför gillar jag kon väldigt mycket.

Lärarens kommentar: "Jag har aldrig läst något liknande!"

2 kommentarer:

Sara sa...

Hahahaha.. jag dör! Fy va gulligt. [:

stina sa...

hahaha :P